Dag 4 new york
22 oktober 2025 - Staten Island, Verenigde Staten
Wat een dag hebben we gehad!!
We hadden allemaal redelijk uitgeslapen voor hier en ik het langste 😊
Stefan ging op pad om koffie te halen en daarna hebben we ontbeten in ons huuske!
Douchen ,aankleden en we gingen weer op pad. Ik kan vooraf aan een fietstour geboekt Down Town New York. Dit hadden wij nog niet ontdekt ,want het is hier zo mega groot!!Â
Dus hup hup hup in de trein ,metro en de benenwagen gebruiken! En wat hadden we weer mooi weer! Straks blauwe hemel en zonder jas was het heerlijk!Â
We kwamen aan bij Holland bikers . Weliswaar wat te vroeg ,maar dat is dikke prima.
En... Ja hoor we waren de enige voor die middag ,dus een prive tour.
De kids moesten in een bak omdat ze net te klein waren. Gelukkig electrisch en dus voor hen dikke prima , na al 3 dagen mega veel lopen. En wat doen ze het knap die twee wereldreizigers. Poeh!
Michael was onze gids. Een Nederlander, die al 22 jaar , in New York woont en dus wel wist waar hij het over had. Fijn!Â
Hup op onze fietsen en gaan met die banaan. Stefan mocht de kids besturen ,want daar is hij beter in dan ik.
We gingen als eerste over de Brooklyn Bridge. Enorme brug met een mega uitzicht! Het verliep allemaal soepel en Stefan had het fietsen met de bak voorop al snel goed onder de knie.Â
Daarna kwamen we aan bij Foley Square. Daar worden enorm veel films opgenomen en is goed bewaakt. Daar ligt het Government gebouw aan en die trappen worden vaak gebruikt in series en films of het gebouw wordt zelfs opgeblazen in een film 🤣 ook worden daar veel protesten gehouden zoals die van 3 dagen geleden.Â
Toen gingen we door Chinatown en little Italy. We waanden ons even in de heerlijke chaos zoals wij dat kennen en voelden ons even weer enorm thuis. Genieten was dit! De kids genoten ook en waren er al over eens dat we daar moesten gaan eten en vooral fruit eten ,want draken fruit is favo en die zagen en de prijzen hanteren de Chinezen zelf. Zij hebben de hele toko daar overgenomen en eigen regels. Hahahahha dat Trump dat toelaat ,maar top!! Dat voor later dus.Â
Toen opweg naar de WTC, memorial, wat onwijs gaaf en wat een memorial. Zo indrukwekkend dat het op foto echt niet zo overkomt. Wij wisten niet dat het er zo uitzag. Echt even stilgestaan bij het moment die Stefan en ik ons nog goed konden herinneren. Elke dag leggen ze nog steeds een witte roos op diegene die jarig zou zijn die dag. Heel ontroerend. Ook het enorme gebouw ertegenover was indrukwekkend. Een witte duif moet dat zijn en kinderhanden. Ook onwijs mooi!Â
Na daar even rondgelopen te hebben en alles even op ons in hebben laten werken , gingen wij weer verder.Â
We fietsen over de Manhatten Bridge, richting de Brooklyn Bridge, waar je onderdoor kunt. De metro ging vlak langs ons heen. Wauwie!
Onder de brug mooie foto's geschoten en enorm genoten van wederom de skyline maar dan van de andere kant. Wat een stad!!
Toen opweg naar de wijk Brooklyn, waar huizen staan van ongeveer 3 miljoen. En sommigen waren al versierd in de stijl van Halloween 🎃Â
Toen zat de fietstocht er helaas alweer op en hebben we Michael enorm bedankt!
Hup de benenwagen weer aan op op naar Chinatown. Via de Brooklyn Bridge ,waar we nu lopen overheen gingen. Ook mega gaaf en even op een andere manier bekeken. Eenmaal dichter in de buurt van Chinatown kwam er veel reuring op straat. Politie schreeuwende mensen en vooral mensen die een heftige indruk op ons maakten. Politie , NYPD. We zaten ineens middenin een protest en wij moesten met de kids als een gek een steegje in waar Chinezen boven zaten ,waar we even konden verblijven. Dit was ook voor de kids heel indrukwekkend.Â
Het ging hierover :Â
Vandaag wat ophef om ons heen gehad, een actie van ICE, waarbij ze mensen van de straat plukten en het publiek ingreep .. best heftig!  Zie het filmpje via de link, wij stonden in een portiek direct ernaast, pal naast de cameraman. Best heftig toen er werd gereld en mensen begonnen te rennen! Veel agressie vanuit de overheidsmensen. Winkels deden de noodluiken dicht, en van alle kanten kwamen er geblindeerde auto’s aan en stapten er mensen van ICE uit. Volbewapend, ladingen tai-rips en balaclavas over het hoofd.  Op het moment dat we wegkonden zijn we gegaan. Later een drietal helikopters boven ons, die een paar uur boven de wijk bleven vliegen. Er waren meer protesten, vlakbij, waar alle illegale immigranten naartoe werden en worden gebracht.
Nou dit dus. Goed en wel waren we daar weg en besloten we om toch verder Chinatown te gaan ontdekken en little Italy. Heerlijk gegeten, geshopt en snuisterijen gekocht. Toen opweg naar onze metro om lekker optijd naar huis te gaan.
We moesten via het wtc en liepen weer in een fuik van talloze politie eenheden, wagens, arrestantenbussen, noem maar op! Overal rood blauw, alles afgezet en we hoorden de commotie. De politiefuik waar we in kwamen bevatte een aardige politiemevrouw die ons streng aanraadde om zo snel mogelijk te proberen weg te komen. Via omwegen zijn we eromheen gekomen, maar overal, echt overal waren blokkades en ontelbaar veel politie materieel en agenten.
Gelukkig zonder toestanden aangekomen bij onze metro en de terugweg ingezet.Â
Even alles laten bezinken en nu de kids veilig en wel op bed liggen, drinken wij nog een afzakkertje op onze welbekende Amerikaanse veranda!Â

Komen jullie nog wel terug naar Nederland!! 😃