Hanoi dag twee

2 mei 2025 - Hanoi, Vietnam

Na een gezellig nachtje en het nodige slapen werden we wakker in hartje Hanoi. We hebben ons aangekleed en zijn naar een hip koffie tentje gegaan die hier beneden in het pand zit. Daar dronken we verrukkelijke koffie met croissants en wafels, zoals echte hipsters dat doen😉

Daarna zijn we naar Hanoi Train Street gelopen. Langs deze “Train Street” in Hanoi rijdt de trein dwars door een smalle straat, zó dicht langs de huizen dat je bijna je voeten moet optillen als hij langskomt. Aan weerszijden zaten we met andere mensen op piepkleine stoeltjes met een Vietnamese koffie en sapje, terwijl de rails letterlijk vlak naast ons tafeltje liep. Net voordat de trein komt, schuift iedereen hun stoeltjes opzij en klappen de medewerkers hun tafeltjes dicht alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En dan… raast de trein langs — luid, indrukwekkend dichtbij. Een spannend, typisch Hanoiaans moment die je meegemaakt moet hebben, maar wat spannend🫣

Daarna zijn we doorgelopen naar ‘Hanoi Hilton’. De “Hanoi Hilton” klinkt misschien als een luxe hotel, maar het is juist het grimmige bijnaam voor de Hoa Lo-gevangenis, een plek vol geschiedenis. Oorspronkelijk gebouwd door de Fransen in de koloniale tijd om Vietnamese vrijheidsstrijders vast te houden, werd de gevangenis later berucht toen Amerikaanse piloten er tijdens de Vietnamoorlog werden opgesloten — onder wie senator John McCain. Ondanks de bijnaam was het leven er verre van comfortabel: krappe cellen, zware kettingen en zware ondervragingen en martelingen waren de realiteit.

Vandaag de dag is een deel van de gevangenis omgebouwd tot museum. Je ziet er nog de originele cellen, oude foto’s en persoonlijke spullen van gevangenen. Het is een indrukwekkende plek. De hoofdlijn is om te laten zien wat de Vietnamezen is aangedaan, maar over Amerikaanse gevangen wordt alleen verteld dat ze daar een moment kregen om na te denken over hun daden en dat ze allemaal tot de conclusie kwamen dat Vietnam gelijk had en de rest het fout had. Deze lessen wordt de Vietnamese jeugd geleerd, in plaats van de waarheid bieden..

Na het bezoek aan het museum zijn we in Old Quater op zoek gegaan naar een nagelsalon voor Kim en Jasmijn. Daar hebben ze hun nagels laten doen, terwijl Joris en ik op een terrasje gingen zitten. Joris en ik kwamen terug, maar er werd nog steeds werk verricht aan de nagels, dus hebben we eerst binnen de salon gewacht en daarna erbuiten. Wat een keerls! Kim was als eerste klaar en met z’n drieën hebben we naast de salon bij een cafeetje nog wat gedronken ondertussen werden Jasmijns schoenen schoongemaakt door de buurman die er maar druk mee was. Het resultaat mocht er wezen. Jasmijn kwam naar buiten en haar nagels zagen er weer tiptop uit. We hebben vervolgens nog door het oude centrum gewandeld, naar een lokale markt geweest en toen teruggegaan naar ons plekje.

Na een bult gechill zijn we weer naar het centrum gelopen en hebben we abnormaal lekker gegeten bij een restaurantje. Man man man, wat kunnen die gasten heerlijk voer maken! Met een vol buikje liepen we naar de avondmarkt. Lekker struinen en goedkoop souvenirs kopen!  We hebben hier en daar wat straatvoer -en drinken tot ons genomen en toen was het hoog tijd om terug te gaan.

Morgen gaan we naar Bangkok! Het wordt een beetje een traditie, we treffen morgen Marjolein, George en de kids!

1. Helen:
    2 mei 2025
    Wat een ervaring!
  2. Johan:
    3 mei 2025
    Die trein heb ik inderdaad wel eens gezien op TV, iedereen duikt weg en daarna is alles weer normaal.
  3. Liz:
    4 mei 2025